Motorrijles

Welke motorrijbewijzen zijn er?

Sinds 19 januari 2013 gelden nieuwe regels voor het motorrijbewijs als gevolg van de derde Europese rijbewijsrichtlijn. Voor het motorrijbewijs houdt dit in dat de er vier categorieën zijn.

Rijbewijs Categorie A1
Voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.

Rijbewijs Categorie A2
Voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar en kandidaten moeten minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A1.

Rijbewijs Categorie A
Voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 24 jaar. Voor kandidaten die minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2 is de minimumleeftijd 22 jaar.

Rijbewijs Categorie A code 80
Voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 21 jaar.
Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je mogelijk code 80 op je rijbewijs. Dit hangt ervan af of je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs en hoe lang je dat al hebt.

Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit.
Als de code vervalt, mag je ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent.

Het motorexamen is opgedeeld in drie examens:
• Theorie-examen Motor (A)
• Examen Motor Voertuigbeheersing
• Examen Motor Verkeersdeelneming

Om het motorexamen voertuigbeheersing of verkeersdeelneming te kunnen doen, moet je eerst je rijschool machtigen om het betreffende praktijkexamen voor jou te reserveren bij het CBR.
Je kunt je rijschool machtigen door via Mijn CBR in te loggen met je DigiD. Vervolgens kun je je rijschool machtigen met het formulier “Machtigen rijschool”.

Theorie
Een van de examens, die je moet doen is het theorie-examen. De examens worden afgenomen bij het CBR. Je kunt zelf een theorie-examen reserveren via Mijn CBR door in te loggen met je DigiD. Uiteraard kan de rijschool dit ook voor je doen. Dan moet je wel je rijschool machtigen om dit examen voor jou te kunnen reserveren.
Wij hebben voor elke categorie theoriemateriaal op voorraad. Bij inschrijving kun je deze meteen meenemen.

Voertuigbeheersing
Ben je 21 jaar en ga je voor het A-code 80 rijbewijs, dan kun je het examen voertuigbeheersing pas doen, nadat je bent geslaagd voor het theorie-examen.
Ben je 24 jaar en ga je voor het A-rijbewijs, dan kun je het examen voertuigbeheersing doen, als je in het bezit bent van het B-rijbewijs óf een geldig theorie-certificaat motor.

Bij het examen voertuigbeheersing laat je zeven oefeningen zien. Alle oefeningen tellen even zwaar.
Je laat de examinator op overtuigende wijze zien dat je de motor beheerst bij lage en hoge snelheid. En dat je bij het tot stilstand komen goed kunt remmen.

Voor het examen Voertuigbeheersing is het volgende nodig:
• machtiging rijschool door kandidaat voor examen AVB in betreffende categorie
• een geldig theoriecertificaat categorie A of
• een geldig Nederlands rijbewijs categorie B (of A-1, A2)
• een wettelijk toegestaan geldig identiteitsbewijs

Verkeersdeelneming
Het examen verkeersdeelneming kan pas worden afgelegd, als eerst het examen voertuigbeheersing en het theorie-certificaat motor zijn behaald.
De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. De examinator rijdt in zijn eigen auto achter je aan. Naast de examinator zit je rijinstructeur. De instructeur geeft onderweg instructies via het ontvangertje in je helm. De examinator kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt.
Daarbij let hij onder meer op kijkgedrag, plaats op de weg, toepassen van verkeersregels en de beheersing van de motor in het verkeer.

Sinds 1 november 2017 is de kandidaat verplicht tijdig (!) het formulier gezondheidsverklaring in te vullen op www.cbr.nl, zodat het CBR kan beoordelen of de kandidaat rijgeschikt is. De verklaring van geschiktheid van het CBR is nodig om de reservering van het examen verkeersdeelneming door de rijschool te bewerkstelligen.

Voor het examen Verkeersdeelneming is het volgende nodig:
• machtiging rijschool door kandidaat voor examen AVD in betreffende categorie
• een geldig theoriecertificaat categorie A (1 jaar geldig)
• gezondheidsverklaring, door kandidaat zelf aangevraagd bij het CBR
• een wettelijk toegestaan geldig identiteitsbewijs.

Na het succesvol afleggen van het praktijkexamen verkeersdeelneming, worden de gegevens elektronisch verzonden naar het Gemeentehuis, waar je ingeschreven staat. Als geslaagde kandidaat kun je hier je rijbewijs aanvragen.

Kledingeisen
Voor de motorrijlessen en de praktijkexamens heb je de volgende kleding nodig:
• een ECE 22.05 goedgekeurde motorhelm
• stevige schoenen of laarzen, die de enkels bedekken
• handschoenen, die hand en pols bedekken
• een motorjas
• een motorbroek.

Bij Rijschool Lammens kun je tijdens de lessen en de examens gratis gebruik maken van een complete outfit, die aan deze eisen voldoet.
Wil je liever met eigen kleding, helm, laarzen en handschoenen rijden, dan is dat uiteraard ook mogelijk. Deze kan, in beperkte mate, ook bij de rijschool gekocht worden. Komen kijken en evt. passen kan altijd, maar dan wel graag op afspraak. Dit kan uiteraard ook ’s avonds en in overleg in het weekend. Over het algemeen zijn we natuurlijk lekker aan het motorrijden.

Proefles
Een proefles verplicht je tot niets. Je krijgt wel de mogelijkheid kennis te maken met de instructeur en te ervaren op welke motor je gaat lessen en of het aan je verwachtingen voldoet. Na de proefles krijg je meteen een advies mee over welk pakket het beste voor jou is om het rijbewijs te halen. Kies je vervolgens voor een van onze pakketten, dan is de proefles gratis.

Verrassingsles
Het is ook mogelijk om, alleen in Almere, een zogenaamde verrassingsles aan te vragen.
Degene die jij wil verrassen wordt thuis opgehaald op de motor en aansluitend mag hij/zij zelf een uur motorrijden. Na afloop wordt hij/zij weer thuis gebracht.

Echt een leuk cadeau voor iemand die bijvoorbeeld altijd al heeft willen leren motorrijden, maar gewoon nooit de stap naar de motorrijschool heeft gezet. Of voor bijvoorbeeld Vaderdag, Moederdag. Of voor iemand die wel het motorrijbewijs heeft, maar al heel lang niet meer heeft gereden. Of voor iemand die het gewoon verdient om eens op een originele manier verrast te worden! Redenen genoeg! Alleen al het blije, verraste gezicht van de geluksvogel is goud waard! Interesse? Neem dan contact met ons op en vraag naar de voorwaarden.

Meld je aan voor motorrijlessen:

Bel 06 2412 6933 of vul onderstaand aanmeldformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op:

Motorrijles van een KNMV instructeur is het allerbeste wat je kunt krijgen !