Welk motorrijbewijs?

Sinds 19 januari 2013 gelden nieuwe regels voor het rijbewijs als gevolg van de derde Europese rijbewijsrichtlijn.

Belangrijke veranderingen voor het motorrijbewijs zijn:

  • Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.
  • Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar en kandidaten moeten minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A1.
  • Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar en kandidaten moeten minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. De minimumleeftijd hiervoor is 24 jaar.

 

Code 80

Ook is sinds november 2017 mogelijk om vanaf je 21e jaar examen te doen voor de zware motorcategorie (A). Als je het A-rijbewijs rechtstreeks behaalt voor je 24e, krijg je code 80 op je rijbewijs. Met die code mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).
De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Volg je het getrapte traject van A2 naar A, dan heb je dus nooit te maken met code 80.
Als de code vervalt, mag je ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent.

Ook deze regelgeving is een uitvloeisel van de derde Europese rijbewijsrichtlijn. Die geeft aan dat je vanaf je 21e jaar op een driewielige motor met een vermogen vanaf 15 kW mag rijden.

 

Kledingeisen

Voor het praktijkexamen voor de motor gelden strengere kledingeisen. De eisen zijn namelijk per september 2003 aangepast.  Bij Rijschool Lammens kun je tijdens de lessen en de examens gratis gebruik maken van een complete outfit, die aan deze eisen voldoet. 
De outfit bestaat uit:

•    een motorjas

•    een motorbroek (leer)

•    handschoenen (leer)

•    helm

Er wordt van je verwacht, dat je tijdens de lessen en de examens stevige hoge schoenen of laarzen draagt, die de enkel bedekken.

 

Kleding is aanwezig, kopen kan ook bij ons

Tijdens het lessen kun je natuurlijk alle kleding en toebehoren gebruiken van de rijschool; alles is ruimschoots aanwezig.

Wil je meteen je eigen kleding, helm, laarzen en/of handschoenen kopen, dan is dat ook mogelijk. Er wordt ook motorkleding verkocht bij de rijschool.

We hebben helmen van het merk G-Mac; integraal helmen en systeemhelmen.

Onze motorlaarzen zijn van het merk Sigma en Akito. Deze hebben een hele fijne pasvorm en zijn natuurlijk 100% wind- en waterdicht.

Ook de motorpakken, van het merk BF-hardwear en Akito, en de handschoenen zijn 100% waterdicht en voldoen aan de eisen, die voor een motorrijder belangrijk zijn.

Komen kijken en evt. passen kan altijd, maar dan wel graag op afspraak. Dit kan uiteraard ook ’s avonds en in overleg in het weekend. Over het algemeen zijn we natuurlijk lekker aan het motorrijden.

 

Lesmotoren

Bij onze rijschool wordt er gelest op spiksplinternieuwe motoren, van het merk Kawasaki ER6.

De Kawasaki Er6 is een zeer gebruikersvriendelijke lesmotor. Omdat wij veiligheid hoog in het vaandel hebben, zijn alle motoren uitgerust met een ABS remsysteem. Wanneer het wat kouder wordt in de winter is er zelfs nog een handvatverwarming ingebouwd.

Kawasaki Er6

BMW S1000 XR  (volgmotor van de instructeur)

 

Geslaagd!

Contact formulier: